måndag 8 mars 2010

Gymnasieval

Gymnasiet är i många ungdomars tankar just nu. För vissa är det självklart vilken gymnasieskola och vilket program man ska välja, men för andra kan valet vara svårare. Men det finns knep att ta till om du går och grubblar

Vad som är viktigt för dig, är det första du ska komma fram till. Är det viktigt att du kan läsa vidare, att du får arbeta med dina händer eller att du får läsa mycket av något visst ämne? Om du hittar ett par saker du tycker är viktiga, kommer det att bli lättare för dig att välja.

Lås dig inte till ett program för tidigt eftersom det kan göra att du missar något som skulle passa dig. Samla information om ett par olika program och jämför dem mot varandra. Du kanske fastnar för det programmet du funderade på i början, men kanske får du reda på nya saker när du tittar lite noggrannare. Vet du vilka dina alternativ är har du lättare att hitta rätt utbildning.

Hur din vardag påverkas beroende på vad du väljer är också viktigt att du funderar på innan du bestämmer dig. Om du funderar på en utbildning som gör att du måste flytta eller pendla, ta reda på vad det kommer att innebära för dig. Hur kommer din ekonomi att se ut? Kommer du att komma hem i tid för att kunna fortsätta med dina fritidsaktiviteter?

Om du känner dig stressad över ditt val kan du behöva prata om vad du funderar på att välja och varför. Kanske räcker det med att prata med någon kompis eller annan i din närhet men du kan också prata med studievägledaren på din skola eller ringa upp studievägledaren på skolan du funderar på att söka till. Om det är ett speciellt program du funderar på, finns det också en programansvarig du kan ringa upp för att få svar på dina frågor.

Läs mer om olika program på www.rudbecksgymnasiet.se

/Sofia, studievägledare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar