fredag 30 april 2010

Köksprov på Hotell- och Restaurangprogrammet

Idag har fem elever på Hotell- och restaurangprogrammet avlagt prov på sina matlagningskunskaper. Eleverna har själva komponerat en tvårättersmeny utifrån två krav.

- I huvudrätten ska oxfilé ingå och till efterrätt ska eleverna göra någon form av mousse, berättar läraren Mats Karlsson.

- Det var först svårt att komma på vad man ville göra, säger Johan Bergström samtidigt som han förbereder grönsaker till sin huvudrätt. Men idag, när jag vet vad jag ska laga, så känner jag mig inte så nervös.

På egen hand
Det är för dagen ovanligt tyst i köket eftersom eleverna måste klara sig själva – de får inte fråga sina lärare om någonting och lärarna rättar inga misstag.

- Idag är det uppkörning! säger Mats. Nu ska eleverna visa vad de har lärt sig. Ingen har någonsin gått felfri genom det här provet men en del av det som eleverna ska göra idag låter jättespännande så vi har höga förhoppningar!

Bedöms utifrån olika kriterier
Eleverna kommer att laga mat till fem personer – fyra portioner serveras till inbjudna gäster och en bedömer Mats.

- Jag bedömer hur maten smakar och hur väl de har använt sina ingredienser, säger Mats. Men jag tittar också på hur de arbetar i köket, till exempel om de håller ordning efter sig.

Förutom hur maten smakar och vilken ordning eleverna har omkring sig bedöms också eleverna utifrån kriterier som exempelvis fantasi och kreativitet, yrkesmässighet, svårighetsgrad, presentation och portionsstorlek.

Nöjd med provet
Karolina Johanssons efterrätt har just serverats till hennes gäster och hon är klar med dagens prov.

- Det känns jätteskönt att ha gjort det! Säger Karolina. Innan var det så nervöst att det tog bort lite av det roliga men jag tycker att det gick bra, så jag är nöjd!

Läs mer om Hotell- och Restaurangprogrammet på www.rudbecksgymnasiet.se.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar