måndag 8 november 2010

Skolverket: Ökat behov av studie- och yrkesvägledning

I Skolverkets lägesbedömning för 2010 slår utredarna fast att ungdomar som ska välja till gymnasiet är i stort behov av studie- och yrkesvägledning. Skolverket pekar bland annat på det växande antalet friskolor och på gymnasiereformen då de gör bedömningen.

- Under ett vägledningssamtal kan man komma fram till vad det är man själv vill och kan då undvika att påverkas av fel saker. Gymnasievalet är ett stort val och det gäller att hitta sitt eget sätt att fundera. Det kan bland annat vi studie- och yrkesvägledare hjälpa dig att göra, säger Rudbecksgymnasiets studie- och yrkesvägledare Sofia Nilsdotter.

Ska du välja till gymnasiet har du mycket att tänka på, här är två viktiga punkter som du både kan fundera på själv och prata med en studie- och yrkesvägledare om.

Olika behörighetsregler för olika program
För att kunna antas till ett nationellt program behöver du ha godkänt i åtta eller tolv ämnen. Åtta om du söker till ett yrkesprogram och tolv om du söker till ett högskoleförberedande program. Du ska alltid ha godkänt i matte, svenska och engelska och beroende på vilket program du vill söka kan det krävas godkänt i andra, bestämda, ämnen. Kolla upp vilka behörighetsregler som gäller för det program du är intresserad av i god tid!

Stora skillnader mellan Yrkesprogram och Högskoleförberedande program
Det är stora skillnader mellan att läsa på ett yrkesprogram och på ett högskoleförberedande program. Läser du på ett yrkesprogram läser du mot ett specifikt yrke, har mycket praktiska inslag i utbildningen men blir inte automatiskt behörig till högskolan. För att bli behörig måste du välja till kurser och därför bör du kolla upp så att du kommer att ha möjlighet att läsa de kurser du vill läsa. På ett högskoleförberedande program får du alltid en grundläggande behörighet men du måste ändå vara uppmärksam så att du har möjlighet att läsa till de kurser du behöver för att komma in på högskoleutbildningar med särskild behörighet. Känner du dig osäker på vilket program du vill gå – prata med en studie- och yrkesvägledare.

Har du frågor om ditt val till gymnasiet? Ring Sofia på tel. 0502–606151 eller skicka ett mail till sofia.nilsdotter@tidaholm.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar